Het boerenleven

Dag van de Landbouw

Vorig jaar, op zaterdag 28 juni 2014, was het opendeurdag van ons vernieuwd melkveebedrijf. Hierover konden jullie eerder lezen op m’n blog. Daarin was al kort te lezen dat we dit jaar in september ook te bezoeken zijn, meerbepaald op de Dag van de Landbouw op zondag 20 september 2015. In dit blogbericht toon ik jullie de affiche en lezen jullie ook meer info. Jullie kunnen alle andere deelnemende bedrijven ontdekken op de website van de Dag van de Landbouw: http://www.dagvandelandbouw.be/

Dag van de landbouw affiche

Wij en ons bedrijf
Onder de kerktoren van Schorisse, een deelgemeente van Maarkedal gelegen in de Vlaamse Ardennen, baat de familie Van Boven een gespecialiseerd melkveebedrijf uit met 130 koeien en evenveel jongvee. Het bedrijf werd in 2000 overgenomen van Veerle haar ouders en werd sindsdien stap voor stap gemoderniseerd. 7 jaar geleden werd een nieuwe stal gebouwd voor het jongvee en de droogstaande koeien. 2 jaar terug werd er dan een nieuwe melkveestal gebouwd met een 24-stands melkcarrousel. Op 70 hectare wordt gras en maïs geteeld als ruwvoeder voor de koeien. Het is Herman die het meeste veldwerk uitvoert en ook de klusjes zijn voor hem. Veerle en Julie melken de koeien 2 keer per dag, telkens rond 6u30. Het werk met de dieren is bijna allemaal voor de vrouwen: voederen, verzorging, scheren, oormerken, onthoornen, de hokken uitmesten… Sofie, Valerie en Stefanie springen na hun werk bij waar nodig.

Wat valt er die dag te beleven?
Maak kennis met het hele bedrijf en met het proces van kalf tot koe. Je ziet de lacterende koeien in de stal en kan in een video zien hoe de 24-stands melkcarrousel werkt. Ook zie je de diervriendelijke snufjes die aanwezig zijn in de nieuwe melkveestal (onder meer koeborstels, krachtvoederautomaten, mestrobot, computergestuurde windzeilen met weerstation). Voor de kinderen is er animatie.

Wist je dat een koe 30 à 50 kg voeder eet en 80 à 120 l water drinkt om 20 à 50 l melk per dag te produceren?

Een gedachte over “Dag van de Landbouw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s