Throwback thursday

Koe Siel kalft van een zesde vaarsje

Op 8 november 2021 kalfde onze achtjarige koe Siel voor de zesde keer! Het werd voor de zesde maal op rij een vaarsje = meisje! Net als vorig jaar, toen kalfde ze op 14 oktober 2020 van haar vijfde dochter, vroeg ik op Facebook naar een naam. Die moest met een L beginnen want haar eerste vier dochters werden Liesje, Lisse, Lore en Lotje. Vorig jaar koos ik uit alle ideeën de naam Leentje. Dit jaar werd het Loes! Check meer foto’s van Siel de afgelopen maanden verder in dit bericht.

Ik geef enkele foto’s mee die nog niet online verschenen, maar toon ook welke foto’s ik al deelde op m’n Facebookpagina. Daar kregen jullie al af en toe eens een foto te zien. Wie graag goed up-to-date is, moet dus zeker m’n pagina volgen, je vindt ze hier: https://www.facebook.com/deavonturenvaneenboerenmeid/

Koe Siel verscheen voor het eerst op m’n blog in februari 2017 in het bericht Kalfjes worden groot. Toen zat ze in haar tweede lactatie en was ze drie jaar en een half oud. Ze verjaart trouwens op mijn verjaardag, 30 september!

Op 14 oktober 2020 werd Leentje geboren, de vijfde dochter van de toen zevenjarige Siel.

Op 28 november 2020 stonden dochter Liesje en koe Siel naast elkaar op de carrousel. Ze waren toen samen goed voor zo’n 100 liter melk per dag! Dat moest ik meteen delen op Facebook.

Op 30 juni 2021 stonden Siel en Liesje terug eens naast elkaar op de carrousel. Af en toe staan moeders en dochters eens naast elkaar. Maar iedereen komt tijdens de melkbeurt wanneer hij wil. Moeders en dochters herkennen elkaar trouwens niet meer.

Op 27 juli 2021 en 13 september 2021 zag ik koe Siel eten naast haar dochter Lotje. Die twee foto’s deel ik hieronder: op de eerste staat Siel links, op de tweede rechts. Zij lijken het meest op elkaar. Liesje, Lisse en Lore zijn zwart-wit, terwijl haar laatste drie dochters Lotje, Leentje en Loes rood-wit zijn. Bij deze laatste drie werd dus gekozen voor een rood-witte stier. Een rood-witte koe en een rood-witte stier hebben namelijk altijd rood-witte nakomelingen. Een rood-witte koe en zwart-witte stier zorgt altijd voor een zwart-witte nakomeling, behalve als de zwart-witte stier drager is van rood-wit, dan is er 50 % kans op toch een rood-witte nakomeling. (Zwart-wit is dominant op rood-wit.)

Op 25 oktober 2021 liep Siel nog buiten op de weide. Koeien die worden droog gezet van april tot en met oktober gaan de eerste weken van hun droogstand op de weide achter ons hof. Hier kunnen ze in het gras en vaak met goed weer – behalve misschien dit jaar, het was echt vaak nat! – heel goed uitrusten en worden ze bijgevoederd. De laatste 10 tot 14 dagen voor hun kalving komen ze dan in de afkalfbox op stro te zitten.

Op 8 november 2021 werd koe Siel dan voor de zesde keer mama van een dochter. Dit keer koos ik uit de talrijke ideeën de naam Loes. Jullie krijgen in de toekomst zeker nog foto’s te zien, van koe Siel of van haar dochters! Dochter Lisse is jammer genoeg vorig jaar gestorven, maar de andere vijf stellen het goed!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s