Het boerenleven

Tarwe pikdorsen en stro persen

Na jaren zelf geen tarwe te hebben gezaaid – we kopen stro altijd aan – heeft m’n vader in oktober toch terug wintertarwe gezaaid. Deels van moeten, omdat landbouwers verplicht waren vanggewassen in te zaaien, om de uitspoeling van nitraten tegen te gaan. Afgelopen dinsdagavond 21 juli werd een kleine 3 ha van onze tarwe gepikdorst. De opbrengst was uiteindelijk heel goed: een goeie 11 000 kg per ha. Het stro (de gedroogde plant die overblijft na het dorsen) werd twee dagen nadien tot pakken geperst. Wij haalden die dan naar huis naar de boerderij. Verder nog meer mooie beelden…

Op Facebook plaatste ik ook een kort filmpje van het dorsen. Ik typte erbij: “Deze week werd er overal volop tarwe gepikdorst, ook bij ons! #farmlife #summer” Dat is eigenlijk echt iets op en top zomer! Het hoeft daarom zeker geen 30 graden te zijn!

Op 30 juli werd het stro van onze andere tarweoogst geperst tot pakken. Hier kon ik nu ook enkele mooie foto’s van maken. Intussen was het kwik trouwens wel enorm geklommen, tot meer dan 30 °C!

De loonwerker van dienst was trouwens Wouter Thienpont uit Nazareth. Nadien is het aan ons om het stro naar huis te halen. De eerste twee foto’s hieronder heb ik genomen op 23 juli. Daaronder een foto die ik op Facebook plaatste, vanop 30 juli.

Een gedachte over “Tarwe pikdorsen en stro persen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s