Throwback thursday

Jongvee kon in 2013 niet tijdig op stal

Momenteel zijn we bezig met alle runderen op stal te halen. Vorig jaar haalden we halverwege oktober al een deel naar huis en begin november zaten alle beestjes op stal. Nu is het dus wat later, dit hangt af van het weer: het gras groeit niet meer als het te koud wordt en wanneer ze geen gras meer te eten hebben, halen we de runderen naar huis. Met runderen bedoel ik hier het jongvee vanaf een jaar en de droogstaande dieren. Vier jaar terug, toen onze melkveestal werd gebouwd, kon ons jongvee pas eind december naar huis!

Foto0254Naar het weer moesten we toen niet kijken, hun stal was gewoonweg niet ter beschikking want de melkkoeien zaten er nog in. Pas nadat zij naar de nieuwe stal konden verhuizen, konden alle dieren die buiten zaten naar huis. Deze runderen buiten werden op bepaalde weides bijgevoederd. We hebben ook een grote partij grasland omheind zodat enkele stuks jongvee daar gras konden eten. Weiden omheinen eind oktober, zoals we in 2013 dus deden, is niet echt de gewone gang van zaken. Maar het was dan ook geen gewoon jaar!

Beelden kunnen het eigenlijk echt het best vertellen, zoals ook deze hieronder. De eerste werd op 29 november 2015 genomen. Zo horen onze stallen er in november uit te zien: allemaal mooi gevuld! De tweede werd op 24 november 2013 genomen. De melkveestal zat nog niet helemaal dicht, er moest links nog beton voor de voedergang gegoten worden, de ligboxen waren nog niet allemaal geïnstalleerd, van de krachtvoerautomaten was nog geen spoor… Allemaal nog niet, want de opbouw bleef maar duren. Van de stal en uiteraard dan ook van de carrousel.

IMG_20532013-11-24 2

De carrousel, daar was op 20 november 2013 nog niets van te zien. Neen, we molken nog in onze super melkwagen. Waar de carrousel moest komen, was toen rondom pas beton gegoten, net zoals de ligplaatsen die niet onderkelderd werden. Dat zien jullie op de twee onderstaande foto’s. Twee maand later, op 29 januari 2014 draaiden we de carrousel op gang! Dat blijft een topdag in m’n leven! Zijn eerste verjaardag beschreef ik in één van m’n eerste blogberichten. Ik maakte er een traditie van: ook z’n tweede en derde liet ik niet onopgemerkt voorbij gaan. Telkens met unieke beelden. Voor dit jaar zal ik nog eens in m’n archieven moeten kijken!

Twee jaar geleden deed ik trouwens een gelijkaardige Throwback Thursday: Tijd om runderen op stal te halen. Daarin vertelde ik over de laatste werken aan de jongveestal, die in november 2008 gebeurden. De vloerplaat van die stal werd op 23 mei 2008 gegoten en in september werd de stal dan eigenlijk opgebouwd.

Het bericht over runderen op stal halen staat dus al twee jaar te lezen, sinds mei kunnen jullie ook lezen hoe ze naar de weide gebracht worden.

Wanneer ze binnenkort dan allemaal op stal zitten, gaan we ze scheren. Altijd werk op de boerderij!

4 gedachtes over “Jongvee kon in 2013 niet tijdig op stal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s