Op stap

Rotsen bewandelen in Viroinval

Viroinval is een gemeente in de provincie Namen, tegen de grens met Frankrijk. Het is zeker niet zo bekend als de nabijgelegen steden Chimay (20 km ten westen van Viroinval) en Dinant (40 km ten noordoosten van Viroinval), maar toch valt er heel wat te zien en te beleven. We zijn hier al net in de Ardennen, meer bepaald de Lage Ardennen. Viroinval is gelegen op een gemiddelde hoogte van 269 meter – in vergelijking: ons Maarkedal is gelegen op gemiddeld 63 meter, Brussel op zo’n 50 meter en Gent op zo’n 10 meter boven de zeespiegel. Het is er vooral ook heel open: er wonen 5700 inwoners op een oppervlakte van 120 km² – in vergelijking: ons landelijke Maarkedal telt 6300 inwoners op 46 km² en het stedelijke Gent 263 700 op 158 km². Wij werden vooral aangetrokken door enkele natuurwonderen: La Roche à Lomme en Le Fondry des Chiens. We trokken onze wandelschoenen aan en gingen deze rotsen maar al te graag bewandelen.

Situering

De naam Viroinval is een verwijzing naar de vallei van de rivier Viroin die door de hele gemeente loopt. De rivier en de vallei dragen enorm bij tot de pracht van deze gemeente en zijn dorpjes. Viroinval bestaat uit 8 deelgemeenten, waaronder Vierves-sur-Viroin, Dourbes en Nismes (wat wordt uitgesproken als “Niem”). Vierves-sur-Viroin werd opgenomen in de beperkte lijst van Les Plus Beaux Villages de Wallonie. Dat wil dus wel iets zeggen! In Dourbes bevindt zich La Roche à Lomme en in Nismes Le Fondry des Chiens.

La Roche à Lomme in Dourbes en Le Fondry des Chiens in Nismes liggen slechts 3,5 km van elkaar verwijderd. Je zou dus gerust van het een naar het ander kunnen wandelen. Wij gingen met de auto van het een naar het ander, tussendoor stopten we in het hartje van Nismes om gezellig een terrasje te doen. Er is telkens genoeg parkeermogelijkheid bij de natuurwonderen.

La Roche à Lomme in Dourbes

La Roche à Lomme is eigenlijk gewoon zoals de naam het zegt: een rots. Op de top van deze kalksteenpiek is een kruis geplaatst en van hieraf heeft men een prachtig uitzicht. Deze plaats trok ons aan omdat m’n zus Stefanie en ik in Alora (Andalusië) de Monte Hacho beklommen. Daar bevindt zich op de top op 559 meter hoogte ook een kruis – wel een wit kruis – en heb je ook een geweldig uitzicht.

Het was wel grappig omdat we hier aan La Roche à Lomme op de baan reden en niet echt goed zagen waar die rots en dat kruis dan waren, maar we reden er eigenlijk echt vlak naast of onder. Het exacte hoogteverschil dat je moet afleggen om de top te bereiken, weet ik niet. De afstand die we wandelden, weet ik ook niet exact, maar het is niet zo lang, zo’n 10 minuten stappen. Het is met momenten wel vrij stijl.

Je komt uiteindelijk boven aan de achterkant van dat kruis, met meteen een geweldig uitzicht! Nog even zoeken naar het kruis maar de weg wijst zichzelf eigenlijk uit.

Het zicht vanaf het kruis is echt wel bijzonder. Ik weet niet echt wat we allemaal rond ons zagen, ik geloof volgens de kaart onder andere het dorpje Nismes. Maar uiteindelijk dachten we er niet te veel bij na, genieten deden we!

Het hart van dorpje Nismes

De deelgemeente Nismes is niet groot, maar het hart van het dorp is enorm gezellig. Het nodigde ons meteen uit om op een terras wat te drinken en eten. Het gemeentehuis bevindt zich in het Château Licot, dat je ziet op de rechtse foto.

Le Fondry des Chiens in Nismes

Le Fondry des Chiens is een doline, een van de meest voorkomende vormen van een zinkgat, van zo’n 100 meter lang en zo’n 20 meter diep. Het zou miljoenen jaren geleden ontstaan zijn door de inwerking van zure regens op de kalklagen en door de eeuwenlange ontginning van ijzererts. In de streek van de Viroin zijn er nog enkele dolines, wel kleinere, maar het zijn de enige in België. Daarom is dit gebied door de Waalse overheid beschermd als monument. Het maakt eveneens deel uit van het Natuurpark Viroin-Hermeton.

Het zicht van bovenaf is al de moeite, maar je kan ook vrij veilig afdalen naar beneden. Van hieraf zie je pas echt goed hoe hoog de kalkrotsen effectief zijn.


Ik bezocht Viroinval op 3 juli 2021 samen met m’n zus Stefanie en haar vriend Jeffrey.

Een gedachte over “Rotsen bewandelen in Viroinval

  1. Prachtige streek. In volle zomer zijn de wandelpaden niet altijd even toegankelijk door de begroeiing. Je kan van fondry des Chiens ook naar de Grotte saint Joseph, maar door de bramen was dit niet mogelijk. Op mooi weer kan je soms beverratten spotten in de rivier. In de buurt heb je ook de ruïnes van het kasteel van Fagnoilles. Maar ondanks de wegwijzer kan je er niet bij want de ruïnes blijken privé en deels bewoont. Wel zalig vertoeven in de regio😁
    Groetjes

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s