Op stap

Wandeling van Schorisse naar Sint-Denijs-Boekel door Horebeke

Op een prachtige zondag (6 juni) trok ik er in de namiddag op uit voor een mooie wandeling van bijna 20 km. Ik stapte vanaf Schorisse door Horebeke richting Sint-Denijs-Boekel. En dan terug via een andere route. Laat je verleiden door deze prachtige landbouwstreek in het hart van de Vlaamse Ardennen. Verder een kaart van de wandeling en heel wat foto’s, om je volledig te overtuigen je wandelschoenen aan te trekken! Ook ik ontdekte nieuwe, prachtige plaatsen, zelfs al lagen ze zo dichtbij. Ik vertel over de volledige route, met enkele fijne weetjes en mooie momenten die ik onderweg beleefde.

Ik stelde de kaart zelf samen op de website van runnermaps.nl – een aanrader! Alle paden, tot de kleinste voetpaden, zijn hierop terug te vinden. Je kan rechtsboven aanduiden om de gekende routepaden met knooppunten te tonen, zo kan je makkelijk een wandeling uitstippelen. Of ga er gewoon zo op uit! Achteraf kan je ook je route eens aanduiden op RunnerMaps, en zo te zien krijgen hoeveel kilometers je hebt gedaan, al kan dat makkelijkst met Strava, die je aanzet bij je vertrek.

Vanaf Schorisse kerk vertrekken we noordwaarts (in de richting van de apotheek) op de Zottegemstraat. Na twee draaien en een mooi recht stuk gaan we rechts een veldweg in. Deze gaat over de Maarkebeek en vanaf hier is het een smal betonnen pad.

We komen uit op Den Daele en gaan rechts, maar al snel terug links een wandelpad in. We passeren aan onze rechterzijde een weide met koetjes van ons. Je ziet dat het dit jaar veel natter is dan de voorbije jaren.

Het pad loopt verder langs een bos aan onze rechterzijde en prachtige, heuvelachtige landbouwvelden aan onze linkerzijde. We houden links aan en komen op een straat uit. Kijk hier zeker eens achterom, naar Schorisse dorp. Op zondag zijn de tientallen geparkeerde wagens van ver te zien. We stappen verder opwaarts en laten Schorisse achter ons.

Eenmaal boven steken we de N8 over, waar een bord ons verwelkomt in Sint-Maria-Horebeke. Eigenlijk zitten we al in Horebeke sinds we over de beek stapten. Maar we gingen wel al een stukje door Sint-Kornelis-Horebeke. De grenzen van die deelgemeenten lopen redelijk zigzag.

We gaan de veldweg in en lopen eerst nog een 100 meter in Sint-Maria-Horebeke, maar nadat we knooppunt 62 passeren, zitten we terug in Sint-Kornelis-Horebeke. We blijven rechtdoor stappen op Kempeland en gaan ook knooppunt 73 voorbij. Op het kruispunt met de Muziekstraat gaan we links richting het centrum van Sint-Kornelis.

Dit kleine, gezellige dorpje straalt zo veel charme uit. We nemen de straat links van de kerk, de Ommegangstraat, en passeren knooppunt 82. We gaan richting knooppunt 42. Wanneer we een wandelpad links nemen, lopen we tussen de weiden en hebben we links een mooi zicht op Sint-Maria-Horebeke.

Vanaf knooppunt 42 volgen we de pijlen richting knooppunt 45. Dit gaat eerst langs een veldweg, maar vervolgens langs een hobbelig pad naast de Krombeek. Je zag de sporen nog van een hevige wolkbreuk.

We komen uiteindelijk op de Wildstraat. We steken de N454 over en gaan de Pierkestraat in. Deze straat gaat over in een veld. We zitten nu echt midden in de landbouw want we lopen hier in een tarweveld! Iets verder komen we nu aan knooppunt 45. We vervolgen naar knooppunt 54.

We komen op een grotere weg uit: de Smarre. We gaan even rechts maar meteen weer links de Caildenberg op. We steken hier de Peerdestokbeek over en komen nu in Sint-Denijs-Boekel terecht. We hebben intussen 7 km afgelegd.

Aan knooppunt 54 vervolgen we naar knooppunt 53. We komen op de Molenberg. Deze berg is bekend uit de Ronde van Vlaanderen en de Omloop Het Nieuwsblad. Ook wij gingen daar al eens supporteren voor de renners. Wij stappen hem nu iets neerwaarts, richting knooppunt 52, en nemen het volgende straatje rechts, richting knooppunt 51.

Op weg naar knooppunt 51 zitten we hier op de Konkelstraat. Dit is een gezellig, kronkelend baantje tussen de weiden. Aan het volgende kruispunt, ook knooppunt 51, gaan we rechts, dit is richting knooppunt 61.

Het gaat wat opwaarts en dan komen we op Moldergem. Deze straat loopt alle kanten uit, het is hier echt precies overal Moldergem. Wij gaan nu links (maar zullen bijna in een cirkel terugkeren). Na een 300 meter op Moldergem moet je zeker eens links kijken, hier heb je een geweldig uitzicht!

We vervolgen de straat, al kan je nog een lusje bijnemen als je links de Weede Meersen in gaat. Je komt terug op Moldergem uit. Wij vervolgen dus en gaan het volgende straatje rechts, nog steeds Moldergem. Na een bocht komen we op een recht stuk terecht, midden in de velden, met rechts een kapelletje.

Je zag het in de verte al, maar hoe verder we stappen, hoe meer en meer de dorpskern van Sint-Denijs-Boekel prachtig tevoorschijn komt. Ik had Sint-Maria-Horebeke en Sint-Kornelis-Horebeke al vaak gezien, maar doorheen dit dorpje wandelde ik voor het eerst! Dichtbij huis kan je dus nog steeds verrast worden!

Op het einde van dit rechte stuk gaan we links, nog steeds op Moldergem! We komen aan de pastorij en de kerk. Ik wou me even zetten maar zag niet meteen een bank. Tot ik goed keek en net voorbij de kerk, weggestoken achter de rode brievenbus en een standbeeld, stond er toch een bank. Ik had een boek mee en begon te lezen, voor mij is zo op wandel gaan en rustig ergens een boek lezen, echt vakantie. Ik voelde me hier dus echt op reis – thuis neem ik nooit de tijd om boeken te lezen.

Na een half uur, en ook een koek en een banaan later, vertrok ik terug. Eerst even terug en dan links Franskouter in. Het eerstkomende kruispunt lopen we gewoon over. Op dit recht stuk heb je rechts ook een prachtig zicht. Nabij de volgende bocht heb je links dan weer een mooi zicht met de molen.

We nemen de volgende straat rechts, dit is de Molenberg. We gaan deze nu volledig afdalen. Bij het neerdalen heb je eerst echt prachtige uitzichten rondom je. Geniet!

Waar de Molenberg echt berg is, bestaat hij uit kasseien. Helemaal beneden is dat begin van de berg aangeduid met een bord “Wegdek in slechte staat”. Wanneer de renners dit kleine straatje allemaal op moeten, kunnen ze nooit allemaal blijven rijden. Al wandelend is het geen probleem! Al zijn kasseien ook niet de makkelijkste ondergrond.

We komen terug op de Smarre en gaan links en vervolgens rechts, Korsele in. Dit baantje stappen we helemaal boven. Dit is eerlijk gezegd een vrij saai stuk, omdat het tussen huizen is en hele tijd vals plat. Gelukkig werd deze keer een lach op m’n gezicht getoverd door een mooi citaat. Volgens de knooppunten kan je wel mooiere paden nemen, maar dan is het meteen een stuk langer. Zo kan je van knooppunt 52 (op de Molenberg) volgen naar knooppunt 47 en vervolgens naar 46 en 41.

Eenmaal Korsele ten einde, gaan we op het kruispunt rechtdoor, de Matersestraat in. We hebben intussen 14 km afgelegd. Hier zitten we opnieuw tussen landbouwvelden, die deze tijd van het jaar de mooiste kleuren krijgen! In het midden van de straat bevindt zich knooppunt 41, waar je rechts richting de Tissenhovemolen kan. Wij gaan recthdoor, richting knooppunt 53. Hoe meer naar het einde van deze straat, hoe meer de dorpskern van Sint-Maria-Horebeke in beeld komt.

Op het einde van de straat, op knooppunt 53, gaan we links, naar knooppunt 81. We gaan rechtdoor, de Kullaarsweg in, naar knooppunt 80. Vanaf deze Kullaarsweg heb je links een mooi uitzicht op Sint-Kornelis-Horebeke, waar we eerder dus door wandelden. Nu dus zeker met nog meer kleur, want het groen van de tarwe begint geel te worden!

Na de Kullaarsweg gaan we links en meteen weer rechts, dit is knooppunt 80. We volgen richting knooppunt 18, maar gaan niet helemaal tot daar. We bevinden ons nu op de Molenstraat en we zien waarom. Al is deze straat voor het grootste deel een veldweg.

We komen uit op de drukke N8 en steken deze over. We gaan de straat een 100 meter in en nemen dan rechts de Planterij. Deze straat gaat over in een wandelpad. Vergeet echt niet rond te kijken!

Wanneer we van dit pad komen, gaan we niet rechtdoor naar knooppunt 18, maar gaan we links. Deze straat Schamperij komt uit op Stene. Hier gaan we rechts. We dalen af richting de dorpskern van Schorisse.

Sint-Maria-Horebeke gaat over in Schorisse bij het oversteken van de Maarkebeek. Stene gaat over in de Zottegemstraat. We wandelen de bochten af en krijgen ook nog het indrukwekkende Kasteel Grootveld te zien. Wanneer we in de volgende bocht komen, komt de Sint-Pieterskerk van Schorisse tevoorschijn. We zijn na bijna 20 km terug aan de start, met een geweldig avontuur rijker!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s