Het boerenleven

Week vol hooi, hout en (roze) wolken

Afgelopen week was het perfect weer om te hooien: veel zon en ook genoeg wind om te drogen. Zelf hadden we geen ideaal gras meer staan – alles was al een keer (of twee) gemaaid en ingekuild – en dus kochten we hooi van dorpsgenoten. Zondag en maandag gingen we telkens in de late namiddag een karretje halen. Van maandag tot en met donderdag schoten we ons ook op een mooi werkje: de fameuze hoop hout die we deze winter thuis haalden, klieven en binnen steken in ons houtkot. We werkten hard om het hout op tijd binnen te krijgen voor er wolken (met regen) verschenen! ’s Avonds was er ook tijd voor ontspanning en dronken we meer dan één keer onze zomerdrank van dit jaar: porto-tonic!

We waren niet van plan om zelf te hooien want we hadden vorig jaar heel wat pakjes hooi binnen gedaan. Maar het zag er nu toch naar uit dat we niet meer gingen genoeg hebben tot volgend jaar. Dus kochten we hooi. Jeffrey perste het hooi tot mooie, stevige pakjes, die we toch nog makkelijk konden opheffen.

We gingen op de weides zelf om het hooi en stapelden de pakjes nadien op onze hooizolder. Iedereen heeft zo zijn taakje bij het hooi laden: pakjes dichterbij rollen, met riek de pakken opgeven, de pakken stapelen op de kar… Mama en ik zaten op de kar!

Met het mooie weer was het moment ook gekomen om de hoop hout die we deze winter gezaagd en naar huis gehaald hadden, te klieven en te stapelen in ons houtkot. Een heel karwei, niet alleen het klieven en het stapelen, maar ook de honderden keren (zo’n 30 meter) over en weer met de kruiwagen! Hieronder ligt nog maar een heel klein hoopje, het waren de laatste loodjes!

Uiteindelijk mag het resultaat er zeker zijn! We kunnen terug een winter langer voort. Per compartiment (er zijn er 4) staan er zo’n 6 stapels hout. Nu vulden we bijna 1,5 compartiment op. Op 1 winter doen we zeker 1 compartiment op, dus er ligt nog voor 3 of misschien 4 jaar hout. Toch is er altijd, elk jaar, werk aan houtkanten.

Ons hout bezorgt ons niet alleen meerdere keren warmte, het is op deze manier ook een gezellige achtergrond van ons gazon! Vanop ons terras heb je er een mooi zicht op. Hier zitten we nu tijdens deze zalige zomeravonden bijna elke avond te ontspannen na een (drukke) werkdag. Dit jaar doen we dat met ons nieuwe zomerdrankje: porto-tonic! Op 3 juni klonken we ook op onze hond Tisha, die je hieronder links ziet: ze werd 6!

Het gewone boerderijwerk zoals melken, voederen en de verzorging van de dieren gaat altijd verder. Ons klein Jefke zet intussen zijn eerste stapjes tussen de koeien en helpt ze verzamelen in de wachtruimte. Al likt hij liever vuile dingen op, zoals je hierboven rechts ziet. Het werk aan het hooi en het hout was net op tijd gedaan voor er wolken verschenen, waar er dan toch wat regen uit viel!

De wolken, de regen en dan terug de zon, zorgen allesinds voor mooie plaatjes! Altijd leuke effecten! Ik zette bovenstaande foto op Facebook met de quote: There will always be sunshine after the (much needed) rain!

Gelukkig regent het niet constant, want we voederen nog steeds vers gras. Voor de buitentoeren gaat er regelmatig iemand mee om de hoekjes wat mooi bijeen te harken met de riek, zodat al het gras kan opgeraapt worden. Ik nam ook eens wat foto’s, want met de blauwe lucht en al die wolkjes was het echt magisch! Gotta love farmlife!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s