Het boerenleven

Afdekken van de maïskuil

Onze maïs is intussen allemaal gehakseld geraakt. Ik schreef twee weken terug een blogbericht over Maïs hakselen door de jaren heen. We doen het maïs hakselen sinds een paar jaren in twee keer. IMG_0934Dit jaar waren ze twee maal een zaterdagnamiddag begonnen tot de zondagmiddag – ’s nachts werd niet doorgereden, de loonwerkers en wij hebben ook slaap nodig. De zondagnamiddag hebben we dan twee keer een leuk werkje gehad: de kuil afdekken. Dit is een hele opdracht maar met z’n allen gaat dit wel goed en is het altijd geestig. Er bestaan heel wat manieren om een kuil af te dekken. In dit blogbericht vertel ik jullie over onze wijze. UPDATE: Een filmpje van de kuil afdekken staat online sinds oktober 2018: Afdekken van de kuil (4 oktober 2018).

Voor er maïs – dit geldt voor gras eigenlijk ook – in de kuil komt worden er plastieken van 0,15 of 0,20 mm dikte op de muur gelegd van zo’n 4 tot 6 meter breed, afhankelijk van de hoogte van de muren. Deze zullen dan worden toegeplooid wanneer de kuil gevuld is. Wij hebben de gewoonte op de bovenkant van de muren eerst nog een oude plastiek te leggen zodat de nieuwe plastiek die op de muren komt nog geen gaten zou krijgen.

Nadat de plastiek vanop de muren is toegeplooid, worden de twee overstaande plastieken telkens aan elkaar vastgebonden met touwen. Zo blijven deze plastieken goed liggen. Daarna wordt er een nieuwe plastiek van 0,15 mm dikte over de volledige breedte van de kuil gelegd. Bij deze sleufsilo was de lengte van elke plastiek telkens 12 meter. Ze worden altijd zo’n meter over elkaar gelegd. Een goede afdichting is heel belangrijk omdat er zo weinig mogelijk lucht in de kuil mag achterblijven. Weinig lucht in de kuil zorgt voor een goed fermentatieproces en dus weinig bewaarverliezen.

Over de nieuwe plastieken worden er dan oude plastieken gelegd. Dit wil zeggen plastieken die vorig jaar of het jaar ervoor nieuw waren maar nog bruikbaar zijn (nog geen gaten of scheuren). Daarboven worden dan netten gelegd, dit ter bescherming van de plastiek en de kuil want bijvoorbeeld vogels kunnen voor schade zorgen. We doen niet eerst alle nieuwe en daarna alle oude plastieken maar stuk per stuk leggen we al enkele van beide plastieken en netten op de kuil zodat ze blijven liggen.

Om alle plastieken en netten dan vast te leggen en de kuil goed af te dichten, worden daarna zandzakken omheen de kuil gelegd en banden op de volledige kuil. Deze materialen worden aangevoerd met de verreiker. De buitenste rijen banden worden zeker allemaal tegen elkaar gelegd, in het midden liggen er minder. Het zijn een hele hoop banden en dat is een hele hoop werk. Het volledige proces van het afdekken van de kuil, van plastieken tot banden, neemt wel 3 tot 5 uur in beslag.

8 gedachtes over “Afdekken van de maïskuil

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s