Het boerenleven

Boerenbetoging in Brussel

Het gaat niet goed met de boerenstiel. De afgelopen maanden werden de Vlaamse boeren met heel wat nieuwe maatregelen en wetten geconfronteerd. Deze maken het erg moeilijk nog te kunnen boeren op een leefbare manier. Denk maar aan de Programmatische Aanpak Stikstof en de verstrengde erosiemaatregelen, waarvoor tijdens de wielerklassiekers in het voorjaar veel werd geprotesteerd. Hier zijn het vooral de boeren uit de Vlaamse Ardennen die zwaar worden getroffen. Ik schreef er over in https://deavonturenvaneenboerenmeid.wordpress.com/2015/02/28/foto-van-februari-2015/ en https://deavonturenvaneenboerenmeid.wordpress.com/2015/03/10/het-verhaal-achter-de-zwarte-vlaggen-deel-1-programmatische-aanpak-stikstof-pas/

Maar daarbij komen nu de erg lage prijzen die boeren krijgen voor hun producten. De prijzen zijn zodanig veel gezakt dat heel veel landbouwbedrijven met verlies produceren. En hier worden niet alleen boeren uit Vlaanderen, uit België met geconfronteerd maar boeren uit heel Europa. De boycot van Rusland tegen Europese producten heeft hier voor een deel met te maken. Daarnaast is in de melkveehouderij het afschaffen van het melkquotum de oorzaak van een te grote melkproductie. Jullie kunnen lezen over de afschaffing van het melkquotum op https://deavonturenvaneenboerenmeid.wordpress.com/2015/04/01/het-melkquotum-is-afgeschaft/

Het te grote aanbod zorgt ervoor dat de prijzen voor de boeren enorm dalen. Maar de prijzen zouden niet zo veel mogen kunnen zakken. Niemand wil produceren zonder winst, maar toch doen zoveel boeren het momenteel. Niet enkel melk en varkensvlees worden slecht uitbetaald maar ook in het vleesvee, de tuinbouw en de sierteelt gaat het niet goed. Omdat minder niet meer kan en omdat er vandaag een extra Europese landbouwraad plaatsvond in Brussel, werd er een boerenbetoging gehouden. Meer dan 5000 boeren en 1500 tractoren waren naar de Europese hoofdstad afgezakt, uit alle kanten van Europa. We willen allemaal een eerlijke prijs voor onze goede producten. Ik heb een fotoverslag voor jullie want wij reden mee naar Brussel met de tractor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s