Wist je?

Koeien kunnen een bloedneus hebben

Sommigen hebben er al van gehoord of er al een foto van gezien, anderen hebben het nog niet gezien en er nog niet aan gedacht dat het kan. Maar het kan, koeien kunnen een bloedneus hebben. Wij hebben het al een paar keer gehad, bij twee bepaalde dieren. Het komt dus niet heel veel voor maar het ziet er wel vreselijk uit: al dat bloed en maar druppelen en druppelen… Echt geen zicht maar uiteindelijk gaat het meestal even later vanzelf terug over. Maar van wat kan een koe nu allemaal een bloedneus krijgen? Ik geef jullie de drie belangrijkste oorzaken op een rij.

  1. Een eerste oorzaak kan gewoon zijn dat een koe haar neus bezeerd heeft. Ze is ergens tegen gelopen of gebotst en er is een wonde die bloedt.
  2. Meestal gaat het oIMG_5085m een adertje dat gesprongen is. Dit kan om meerdere redenen gebeuren: door zware inspanningen bijvoorbeeld bij hoog productieve koeien, maar vaak gaat het hier om een irritatie van de neusslijmvliezen door het klimaat, door stof of door schimmelsporen. Met klimaat wordt hier bedoeld wanneer het te warm en te droog weer is. Dit was waarschijnlijk de reden bij de twee koeien op ons bedrijf. Al viel het ook op dat de bloedneus zich voordeed rond en tijdens het melken dus rond inspanning eigenlijk.
  3. Als derde en laatste grote oorzaak kan het gaan om een verder, een dieper liggende oorzaak dus een ernstigere oorzaak. Namelijk dat het gaat om luchtweginfecties en in het ergste geval een probleem met de longen zelf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s