Het boerenleven

Melkveestal – Deel 1: verlichting

Vorige week kregen jullie een inleiding over onze melkveestal. Deze week, deze dinsdag is het dus tijd voor deel 1: verlichting. Check een video hier.

Voldoende verlichting wordt bekomen door de lichtdoorlatende golfplaten en de magnetische inductielampen.

Tijdens de lange dagen van het jaar – in mei, juni, juli, augustus – hoeft er geen licht te branden in onze melkveestal. Het is namelijk van ’s ochtends tot ’s avonds klaar genoeg in de stal, door de lichtdoorlatende golfplaten maar ook door het feit dat de windzeilen bij mooi weer al vroeg automatisch open gaan. Onze stal bestaat uit zeven rijen lichtdoorlatende golfplaten – en daarnaast vele grijze vezelcementgolfplaten.

Tijdens de rest van het jaar is het meestal zowel ’s ochtends als ’s avonds nodig vanaf we in de stal komen, telkens tussen 6 en 6u30, de lichten aan te doen. Of we doen ze aan tijdens het melken wanneer we zien dat het nodig is. Iets na het melken, tussen half 9 en 9, gaan ze terug uit want ’s ochtends is het dan klaar en ’s avonds hebben we dan meestal gedaan met het werk. Voldoende verlichting wordt bij gebrek aan daglicht bekomen door vijftien magnetische inductielampen (vijf rijen van drie lampen).

“Externe magnetische inductielampen zijn eigenlijk fluorescentie lampen waarbij elektromagneten rond de ring zitten. Hoog frequente energie van een elektronische ballast wordt via draden door de wikkelingen IMG_5334rond de ferrietkern gezonden. Bij terugval naar normaal niveau wordt UV-licht uitgestraald dat botst op de fluorescerende laag en zichtbaar licht uitzendt.”

De voordelen van deze lampen zijn:

  • Energiebesparing tot 30 à 40 % in vergelijking met conventionele verlichting;
  • Lange levensduur, namelijk tot 100 000 uren, en geen onderhoudskosten;
  • Behoud van lichtoutput gedurende de volledige levensduur;
  • Mooi en helder licht zonder geknipper en gezoem;
  • Uitstekende temperatuurtolerantie tot -40 °C;
  • Milieuvriendelijk want < 0,25 mg amalgaam.

UPDATE: Als het goed is, mag het gezegd worden, maar als het niet goed is, moet het ook gezegd worden. Na de zomer van 2017 kregen we niet meer alle lampen in gang: de verliesstroomschakelaar sloeg steeds af. Blijkbaar gaat het om een gekend probleem die bij een bepaalde serie voorkomt. Het is jammer dat er zich bij deze verlichting na nog geen vier jaar al problemen voordoen. Maar aangezien er tien jaar garantie op deze lampen wordt gegeven, moet dit probleem opgelost worden.

UPDATE DECEMBER 2020: Na lange tijd werd het probleem helemaal opgelost door nieuwe lampen. Nu hangen er 15 ledlampen in onze melkveestal. We zien terug!

5 gedachtes over “Melkveestal – Deel 1: verlichting

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s