Flashback friday

Driekoningen in Maarkedal

Vorig weekend heb ik met m’n zussen en moeder “bommel of koning gelopen”. Voor mij was dit de allereerste keer als volwassene. Waarom ik het nooit eerder deed? Ik weet het niet echt, misschien omdat ik niet echt zo’n straatloper ben en niet zo’n super ambiancemaker. Maar dit jaar stond het op m’n bucket list, lees: ik moest dat eens gedaan hebben. Het is dan ook een enorme traditie in ons dorp. Hier in Maarkedal wordt driekoningen echt al héél lang op een unieke maar fantastische manier gevierd. Hoe gaat het in zijn gang? Kom het verder te weten, met foto’s van ons avontuur…

26220962_1506682579381240_4269649791089516718_o

Kinderen vieren in ons dorp driekoningen door verkleed van deur tot deur te gaan en een liedje te zingen, in ruil voor een cent of een snoep. Dit is een gekende traditie, maar in Maarkedal vieren volwassenen ook driekoningen, en dat gaat ietwat anders… De mensen die koning lopen, verkleden zich in om het even wat: dit gaat van kabouters tot nonnen, van de koninklijke familie tot FC De Kampioenen… Maar vooral: hierbij zorgt men ervoor dat men zich volledig onherkenbaar maakt.

Deze koningen gaan dan aanbellen bij open huizen (op voorhand wordt een lijst opgesteld met waar ze welkom zijn) en maken hier de beste wensen voor het nieuwe jaar over. Dat gebeurt met een piepstem, al dan niet met muziek erbij. De inwoners van de open huizen bieden de koningen iets te drinken aan om samen het jaar goed te starten. Maar met wie zijn de inwoners eigenlijk aan het vieren? Het is nu aan hen om te raden wie er achter elk masker schuilgaat. Ze stellen vragen en hier antwoorden de zotten op: ik zeg nu zotten, want op dit moment kan er echt de zot worden gehouden. Dat mag allemaal, het zorgt voor ambiance… Maar je laat je raden, want dat is de regel: je verlaat het huis niet voor je bekend bent. Zo blijven de Driekoningenfeesten voor iedereen geestig.

26232459_1506682722714559_4368656200514631182_o

Driekoningen is trouwens een christelijke feestdag: dertien dagen na Kerstmis, op 6 januari, komen de drie wijzen uit het Oosten – Caspar, Balthasar en Melchior – na het volgen van een heldere ster aan in Bethlehem, bij de pasgeboren Jezus. Ze kwamen zijn geboorte vereren en brachten geschenken mee – goud, wierook en mirre.

In Maarkedal wordt dertiendag gevierd in deelgemeente Maarke-Kerkem. De zaterdag erna is het Driekoningen in Nukerke, de maandag erna Zotte Maandag in Etikhove en de vrijdag erna is het Driekoningen in Schorisse. Die vrijdag is vandaag en vanavond stellen wij onze deuren open voor al die koningen of zotten of bommels! Ik wil ook het woord bommels vermelden, al denkt men dan meer aan Ronse, maar dat woord heeft een mooie betekenis: het komt van het Picardische bonmoss, wat staat voor vrolijke vrienden. En dat zijn we vanavond allemaal, wees welgekomen!

Foto’s door Marijke Van Welden

3 gedachtes over “Driekoningen in Maarkedal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s