Wist je?

Dit doe je beter niet bij runderen op de weide

Elk jaar gebeurt het wel eens dat er één of meerdere runderen ontsnappen uit hun weide. De omheining wordt thans steeds voor de dieren buiten gaan, gecontroleerd en bijgewerkt. Maar er kan een tak op de draden waaien of de koeien zelf kunnen bijvoorbeeld een paal af duwen. Er zijn echter ook voorvallen die te wijten zijn aan voorbijgangers of buren. Zij kunnen zelfs ook de oorzaak zijn van de sterfte van een rund. Wat je beter niet doet bij runderen op de weide kom je in dit bericht te weten.

IMG_9120

Het is meestal niet bewust dat mensen iets verkeerds doen bij runderen die op de weide zitten, gewoon omdat ze niet weten dat bepaalde handelingen (grote) gevolgen kunnen hebben. Ik zet even op een rij wat men dus beter niet doet bij runderen op de weide:

  • Gooi geen afval langs of op de weide. Het gevaarlijkste voor runderen zijn blikken, omdat ijzer kan leiden tot sterfte. Een volledig blik zal een rund niet opeten, maar wanneer die weide later eventueel wordt gemaaid en het gras dan wordt geperst, dan zal dit blik uiteindelijk in stukjes op het bord van de koe kunnen terecht komen. Meer info hierover vind je terug bij het eerder verschenen bericht Ijzer of scherp kan leiden tot sterfte.
  • Werp geen afgemaaid gazongras langs (of op) een koeienweide. Je denkt misschien, het ligt niet op de weide, maar de dieren zullen nieuwsgierig zijn en er proberen aan te raken. Wanneer ze dan met z’n allen staan te drummen, zouden ze de draad kunnen kapot duwen en zo kunnen uitbreken.
  • Gazongras kan ook het giftige taxus bevatten. Taxus is zo giftig dat het dodelijk is! Dit is dus nog een andere en zelfs heel belangrijke reden om geen afgemaaid gras langs of op de weide te deponeren.
  • Voeder de dieren dus gewoon best niet. Ze hebben genoeg gras op de weide staan. Wanneer het gras zou op raken, zullen we ze zelf bijvoederen of van weide verhuizen. Alles wat je voedert, kan iets bevatten dat ze beter niet krijgen.
  • Laat de dieren gerust. Je kan wel eens een koetje aaien van over de draad maar hou het kort. Je begint er best niet met te spelen of ze uit te dagen, zeker niet wanneer het een stier is. Er is wel een draad, maar wanneer je een stier uitdaagt, dan is hij boos en kan hij gevaarlijk uit de hoek komen.
  • Ga absoluut niet op de weide van de dieren. Je kent de dieren niet en je weet dus niet wie er loopt en hoe ze zich zullen gedragen. Elk dier reageert anders en een stier is al zeker niet te vertrouwen. Hij is de baas van de kudde. Stieren zorgen elk jaar voor gewonden en zelfs doden.

Wanneer je dieren wilt aaien of voederen, ga je beter bij een landbouwbedrijf op bezoek. Er zijn heel wat bedrijven te vinden die aan hoevetoerisme doen of die zich open stellen voor bezoeken of meedoen aan de Dag van de landbouw, zoals wij twee jaar geleden deden.

2 gedachtes over “Dit doe je beter niet bij runderen op de weide

  1. Ik passeer vaak langs weides met runderen. Soms moet ik ook op weides zijn ter controle van grachten. Wanneer er dieren op de weide staan zal ik er nooit opgaan. Net zoals je zegt, ze kennen je niet en je weet niet hoe ze gaan reageren. Met stieren is het altijd uitkijken geblazen. Ik moest regelmatig langs een weide lopen waar een imposante witblauw stier stond van rond de 1000 kg. Blijkbaar zag hij mijn Jeep als concurrent aan want telkens als hij me zag begon hij met burrelen, aarde te opgooien, … Hij mocht nog aan de andere kant van de weide neerliggen, op nog geen mum van tijd stond hij in de buurt van m’n jeep. Het enige wat ons van mekaar scheidde was een klein grachtje en een stroomdraad. Daar had ik telkens ogen op m’n rug want had hij aangevallen in plaats van uit te dagen, dan had het draadje niet veel uitgedaan. Dat is zo’n 3 seizoenen het geval geweest. Intussen loopt er een jongere stier die minder aandacht aan mij en m’n auto besteedt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s