Het boerenleven

Het boerenleven zorgt voor veel beweging

Het is prachtig weer buiten en dus is het ook druk op de boerderij. De dagen zijn de afgelopen week precies altijd te kort want er is nog zo veel meer te doen. Zo veel meer werk op de boerderij maar ook naast het werk… Van het goede weer krijg ik telkens leuke ideeën: wandelingen die ik wil maken, uitstapjes die ik wil doen, blogberichten die ik wil schrijven… IMG_7072Er zit heel veel in m’n hoofd, maar eerst wil ik dit nog gedaan krijgen op de boerderij, en dat, en ow ik moet dat nog doen… Het goede weer geeft me enorm veel energie en enorm veel zin… Maar ’s avonds ben ik toch redelijk op. Het is al telkens laat geweest, vaak niet voor half twaalf in bed. Het zijn dus lange dagen en dat wil ook zeggen dat het boerenleven dezer dagen voor heel veel beweging zorgt!

Heel veel beweging oftewel heel veel stappen! Ik ben, zoals velen wel weten, geen boerin die op het land werkt, ik ben geen tractorfreak. Ik ben een boerin die graag tussen de koeien zit, die graag met de handen werkt. Melken en voederen zijn mijn dagelijkse bezigheden en daar ben ik in totaal zo’n acht uur per dag met bezig. Daarover schreef ik al stap voor stap, de links naar die blogberichten geef ik jullie onderaan nog eens mee. In de namiddag is het telkens iets anders: tegenwoordig vaak weides in orde brengen. Een mooie samenvatting van een dag op de boerderij toonde ik eigenlijk in m’n filmpje voor de YouFarm International Video Contest.

Deze activiteiten bezorgen me heel wat beweging of heel wat stappen. Dit weet ik exact doordat ik een stappenteller met me meedraag. Enkele weken geleden reageerde ik op de oproep van CM omtrent het uittesten van een stappenteller. Ik was één van de uitgekozenen en kreeg zo’n apparaatje toegestuurd, dat ik twee weken met me moest meedragen. Op 22 april stond hierover een artikel in Visie, op 27 april in cm.be – het krantje voor zelfstandigen. Ik sta toch versteld van hoeveel stappen het effectief zijn. Maar aan de andere kant is het ook logisch want één toertje rond de boerderij is bijvoorbeeld al zo’n 300 stappen. Hieronder zien jullie een foto van het artikel dat in cm.be stond.

IMG_7063

Ik zal het artikel nog een beetje verder toelichten… Mijn ochtend begint rond 6u met het verzamelen van de koeien: een paar keer om en weer in de stal om ze in de wachtruimte te krijgen en intussen de ligbedden reinigen. Het melken zelf levert toch ook wat stappen op want ik ga naast het aanhangen van de melkstellen (op een vaste plaats in de carrousel) ook telkens de koeien die leeg zijn, dippen met desinfectiemiddel. Na het melken doe ik nog m’n toer in elke stal om het voeder bij te schuiven, wat ik ook al bij de koeien deed na het verzamelen. Het komt er uiteindelijk op neer dat ik tegen 8u30 al zo’n 3000 stappen gezet heb.

In de voormiddag ben ik dan zo’n drie uur bezig met het voederen van 260 dieren, nu ze nog allemaal op stal zitten. Het voederen is eigenlijk ook veel om en weer lopen, van de ene stal naar de andere stal, veel op en af de verreiker en de tractor. Ik zet zo’n 4 à 5000 stappen op die drie uur. Vorige week maakte ik een filmpje van het voederen.

In de namiddag is er altijd iets anders, tegenwoordig dus regelmatig weides in orde brengen. Je legt dan echt heel wat afstanden af. Nog andere zaken waarvan ik ondervond dat je er heel wat stappen met aflegt, is het gras afrijden. Ik doe dat nog eens graag en het zorgt dus ook meteen voor enkele duizenden stappen, al neem ik hier ook het wegrijden met het afgereden gras naar de mesthoop bij. Gaan wandelen zorgt sowieso voor veel stappen, maar je bent er al snel eigenlijk, op een uurtje zo’n 5000.

’s Avonds is het terug dezelfde routine als ’s ochtends. Ik merk wel duidelijk het verschil tussen dagen met slecht weer en dagen met goed weer. Wanneer het slecht weer is, werk ik meer in de stallen en dan valt het aantal stappen nog mee, zo’n 12 à 14000. Wanneer het goed weer is, loop ik meer buiten de stallen en heb ik zo’n 18000, soms 20000 stappen. De laatste dagen heb ik al telkens om en bij de 22000 stappen per dag gedaan. Vandaag zelfs meer dan 24000, zoals ik toonde op de foto bovenaan.


Vorige vrijdag, 29 april om precies te zijn, stond ik met m’n stappen ook vermeld in het Woord Vooraf van Boer & Tuinder. Het is de hoofdredacteur, Philippe Masscheleyn, die het woord neemt, zoals je hieronder kan lezen. Jacques Van Outryve, die hem wees op het artikel, is een oud-docent van me. Hij gaf RZL – Religie Zingeving en Levensbeschouwing – aan het destijdse KATHO Roeselare, nu VIVES.

IMG_7064

Een gedachte over “Het boerenleven zorgt voor veel beweging

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s