Throwback thursday

Maïs hakselen door de jaren heen

Vandaag is het donderdag en ik had nog eens zin in een Throwback Thursday. Rond deze periode van het jaar is het op veel landbouwbedrijven tijd om maïs te hakselen. Een perfect onderwerp voor m’n blogbericht had ik dus al snel gevonden. Daarna ging ik op zoek naar de foto’s en ik heb er veel, zeker sinds ik me in 2012 een Canon heb aangeschaft. Door verschillende foto’s te zien, viel me trouwens op dat ze effectief veel verschillen ook. Ik kon deze variaties onderverdelen in drie groepen…

Ten eerste zijn de tractoren nogal geëvolueerd, zowel van de loonwerker als van ons. In 2005 reden wij met een Renault de maïs vast in de silo, in 2010 met een John Deere 6330 en dit jaar – net als vorig jaar omdat we nu een lange, brede sleufsilo hebben, zie later – met twee tractoren: opnieuw met de 6330 en ook met de 6920.

Bij de loonwerker reden ze in 2005 met een Ford, in 2010 met een New Holland, waarmee ze nog steeds rijden, maar sinds dit jaar hebben ze ook een prachtige Fendt in dienst. Daarnaast rijden ze sinds enkele jaren ook met een camion, die vorig jaar een mooie “Who’s the man?” make-over kreeg. Dit jaar werd ook een nieuwe hakselaar in gebruik genomen. De firma Gheenens komt al jaren bij ons en wij hebben alleen maar lovende woorden!

IMG_0878

Ten tweede zijn onze sleufsilo’s ook gegroeid en verbouwd. Logisch want beton blijft niet bestand tegen het voeder, het weer en de tijd. Uiteraard moet er ook meer voeder kunnen gestockeerd worden wanneer de melkveestapel wordt uitgebreid. In 2010 zie je een van onze 4 sleufsilo’s, een van 12 m op een goeie 30 m. In 2012 maakten we gebruik van betonnen L-elementen om twee “kleine” silo’s met elkaar te verbinden, zodat we een sleufsilo van zo’n 64 m creëerden. Op de foto van dit jaar zie je onze nieuwste sleufsilo, die twee jaar geleden werd aangelegd, van zo’n 70 m lang en 10,5 m breed. In deze lange silo hakselen we eerst één of twee snedes gras en daarboven komt dan de maïs – er wordt gesproken van een lasagnekuil, echt waar.

Ten derde is het weer altijd verschillend want oktober is oktober en België is België. Ik heb de drie meest extreem uiteen liggende foto’s uitgekozen. In 2010 was het koud, heel koud want we stonden de straat te kuisen met handschoenen aan. ’s Ochtends had het gevroren, overdag schommelde het kwik rond de 5 °C. In 2011 was het dan weer bikiniweer! Ja het was echt zo warm, rond de 25 °C! Ik kon dollen met m’n honden en de silo dekken in shortje en (bikini)topje. Twee jaar terug, in 2013, was het een grijze dag van zo’n 15 °C. We kregen toen een stevig buitje te verduren. Gelukkig hield het erna terug op zodat we verder konden hakselen. Het weer verschilt maar de maïs moet sowieso af en thuis raken.

In april deed ik op een Flashback Friday al eens een “door de jaren heen” blogbericht. Het ging toen over de Ronde van Vlaanderen: https://deavonturenvaneenboerenmeid.wordpress.com/2015/04/03/de-ronde-van-vlaanderen-door-de-jaren-heen/

Throwback Thursday en Flashback Friday zijn twee van m’n categorieën waarin ik m’n blogberichten verdeel. Lees erover op https://deavonturenvaneenboerenmeid.wordpress.com/over-mn-blog/

2 gedachtes over “Maïs hakselen door de jaren heen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s