Het boerenleven

Voedergang coaten

Op ons melkveebedrijf zijn de meeste van onze voedergangen gecoat. Het gaat hier om een epoxycoating van 1,5 m waar het voeder ligt, alsook zo’n 25 cm van het muurtje. De producten kwamen van bij Agro Logic en het werk deden we zelf – veel werk maar van het resultaat zijn we erg tevreden. Coating zorgt ervoor dat het voeder niet blijft plakken aan de grond. Dit brengt alleen maar voordelen met zich mee:

  • er zullen minder voerresten ziIMG_3711jn;
  • deze voerresten zullen makkelijk op te vegen zijn want coating is glad;
  • de voedergang zal langer meegaan want het voeder zal de grond niet zo snel aantasten, coating is namelijk een beschermende laag.

Het was in september 2014, bijna een jaar geleden, dat we thuis de voedergangen hebben gecoat. De voedergang van de stal voor jongvee en droogstaande koeien was zeven jaar oud. Hier plakte er al veel voeder aan de grond want ook al schraapten we dit af en toe af, toch bleef er altijd wel vuil achter. Deze voedergang was dus ook reeds aangetast door het voeder: putjes in de beton, allemaal niet meer zo effen. Hier was dus heel wat werk aan, noodzakelijk werk. De twee voedergangen van de nieuwe melkveestal waren zo’n negen maanden in gebruik maar het voeder bleef toch ook al plakken. We besloten deze dus ook reeds te coaten. Het was eigenlijk ook de moment omdat er nu nog niet zo veel koeien in onze stal zaten en we dus één kant voedergang konden afsluiten en zo in drie delen deze stal konden coaten.


Stap 1: reinigen

Al het restvoeder, het vuil dat blijft plakken moet verwijderd worden. Eerst met de schop het meeste afschrapen en daarna met de hogedrukspuit alles mooi reinigen. In onze stal die al zeven jaar in gebruik was en waar de ondergrond al oneffen was, hebben we daarna die 1,5 m met een slijpschijfje afgeschuurd en mooi effen gemaakt. Op deze manier zouden we de coating veel beter kunnen aanbrengen en zou het ook veel properder zijn.


Stap 2: ontvetten

Na de reiniging moet de ondergrond nog ontvet worden met RC14, een geconcentreerd alkalisch ontvettingsmiddel dat wordt aangelengd met water – 1/5 product en 4/5 water. Dit wordt aangebracht met een borstel en er wordt dan goed geschuurd. Er kan 6 à 8 m² gedaan worden met 1 liter oplossing. Nadat het wat is ingewerkt, wordt alles afgespoeld met water. Hier zal men zien dat er nog enorm veel vuil uit de grond komt want het is echt zo dat gedurende de maanden, jaren de vettigheid enorm in de grond is getrokken. Nadat alle vloeistof is verwijderd met een aftrekker, laat men de grond nog een paar dagen goed drogen. Dit is namelijk heel belangrijk omdat de coating goed moet kunnen hechten.


Stap 3 indien nodig: aanzuren 

De ondergrond moet redelijk ruw (dit wil niet zeggen oneffen) zijn zodat de coating goed kan hechten. Bij de stal die al zeven jaar in gebruik was, was de grond al goed aangetast en hadden we ook met een slijpschijfje gewerkt, dus hier was de ondergrond goed. Bij de nieuwe melkveestal was het nodig de ondergrond aan te zuren met ACEM – 1/10 product en 9/10 water. Hierdoor wordt de grond dus ruwer en zal de coating goed kunnen aanhechten. Dit mengsel wordt opnieuw aangebracht met een borstel, ongeveer een liter voor 4 m², maar hier hoeft men niet te schuren, enkel aanbrengen en een 5 tot 10 minuten laten inwerken. Daarna met water goed naspoelen, alle water wegtrekken en de ondergrond een paar dagen goed laten drogen.


Stap 4: primer aanbrengen

De primer bestaat uit 2 componenten die wanneer ze worden samengevoegd, goed moeten gemengd worden en daarna moet de primer zo snel mogelijk aangebracht worden. IMG_8124Zeker bij warm weer en dit hebben we ondervonden: het mengsel zal warm worden en opstijven. Een tip is om niet de volledige emmers te mengen maar deze te delen zodat het mengsel sneller op is. De primer wordt aangebracht met een verfrol en in de spleetjes, putjes wordt deze aangebracht met een verfborstel. IMG_8118Het verbruik van de primer varieert afhankelijk van de poreusheid van de ondergrond: 0,15 tot 0,20 liter per m². Nu de ondergrond goed laten drogen maar dit gaat snel, normaal kan men de dag nadien al beginnen met de eerste coatinglaag.


Stap 5: twee coatinglagen aanbrengen

Na de primer moeten twee coatinglagen worden aangebracht, met telkens een dag of twee tussen want de laag moet eerst droog zijn. IMG_8212De coating bestaat ook uit 2 componenten en hier moet het dus net als bij de primer vooruit gaan. De coating wordt aangebracht met een verfrol en een verfborstel. Er zijn dus heel wat rollen en borstels nodig want deze uitspoelen lukt wel eens met een verdunningsproduct maar na een keer of twee zijn deze stijf en onbruikbaar. IMG_8214Er wordt een laagje aangebracht van zo’n 0,2 kg coating per m² maar dit doet men op het zicht ook wel. Uiteindelijk moet er na twee lagen een mooie grijze coating aanwezig zijn.

3 gedachtes over “Voedergang coaten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s