Flashback friday, Op stap

Bedevaart naar Kerselare

Op woensdag 1 mei 2024 gingen we met de familie op bedevaart van Schorisse naar Kerselare. Kerselare is een gehucht gelegen te Edelare, bovenaan de Edelareberg en het hoogste punt van Oudenaarde. Edelare is een van de 13 deelgemeenten van Oudenaarde. Vroeger gingen we met het gezin geregeld in mei naar een zondagsviering in de Onze-Lieve-Vrouw van Kerselarekapel. De meimaand is de bedevaartsmaand bij uitstek te Kerselare. Ook met de lagere school gingen we te voet naar daar. De laatste jaren proberen we dat af en toe opnieuw te doen, want tradities onderhouden we graag.

Het moet natuurlijk lukken met het werk. Vorig jaar, in 2023, was het te druk in mei en zijn we er niet geraakt. In 2019 en 2022 gingen we wel op bedevaart. In 2020 en 2021 gingen we te voet naar daar om kaarsjes te doen branden, maar een viering was er niet omwille van corona. Jullie konden daarover lezen in Wandeling van Schorisse naar Kerselare en Getting there.

Door de aanhoudende regen konden we dit jaar nog niet aan de voorjaarswerkzaamheden beginnen. Die 1e mei was het wel eens een enkele dag mooi weer en dus profiteerden we ervan om meteen die 1e dag van de maand op bedevaart te gaan. ’s Ochtends hielpen m’n zus Stefanie en haar vriend Jeffrey mee met het werk want melken en voederen moesten nu gelijktijdig gebeuren om op tijd klaar te zijn. Nog snel ontbijten en dan was zus Valerie met kleine Victor en nonkel Raf, tante Cindy, Tessa en Yara er. Om 8u48 stapten we onze oprit af en waren we vertrokken! Enkel vader Herman kwam met de auto, zus Sofie en haar vriend Matthias hadden andere plannen.

We wandelden in de prachtige zon langs idyllische straten: Kapelleberg omhoog, daarna Kokerellestraat en dan een stuk Eikenberg. Na enkele mooie groepsfoto’s begon om 10u de eucharistieviering. Daar was ook papa, oma Marleen, opa Chris en meme Jacqueline aanwezig. We zingen zelf ook altijd graag “O Gij die tot Kerselaer, mirakelen doet” en horen graag de verhalen over de kapel. Ik zet hieronder een stuk vanop Wikipedia met meer uitleg. Na de viering deden we een kaarsje branden. Of zelfs meerdere, hopend op mooi weer en een beter jaar!

Boven op de Edelareberg, grenzend aan Mater, bevindt zich het gehucht Kerselare. Dit is een bedevaartsoord, dat medio 15de eeuw ontstond nadat de dochter van de baron van Schorisse op miraculeuze wijze genezen zou zijn door toedoen van een Mariabeeld. Daar dit beeld oorspronkelijk aan een kersenboom hing, werd die plek Kerselare genoemd. De baron bouwde er uit dankbaarheid een Onze-Lieve-Vrouw van Kerselarekapel. Nog volgens de overlevering zou de baron tijdens een bedevaart naar het Heilige Land in Egypte door een krokodil aangevallen zijn, en door interventie van Maria gered. Deze krokodil in kwestie werd vervolgens gebalsemd en in de kapel gehangen. De krokodil, of een replica ervan, werd evenwel samen met de kapel door een brand verwoest in 1961. De nieuwe modernistische kapel is een betonnen constructie ontworpen door Juliaan Lampens en tevens een van zijn bekendste werken.

Nadien stapten we terug huiswaarts, maar we maakten een stop om iets te drinken in B&B en cycling bar Bergs & Cobbles in Maarke-Kerkem. Dit is naast Schorisse ook een deelgemeente van Maarkedal. Deze B&B was onlangs nog een van de locaties vanwaar “Vive le Vélo: leve de Ronde” werd uitgezonden. We zitten hier dan ook midden in de Vlaamse Ardennen, midden in de hellingen van de Ronde van Vlaanderen. Ik deelde eerder al het bericht over het wielervoorjaar van 2024: Nu het Vlaamse wielerseizoen er op zit… Paris 2024, here we come!

Omdat we intussen ook honger hadden, besloten we nog tot thuis te stappen en van daar de auto te nemen naar friet- en praatcafé In Den Trap Op. Het werd dus ook een erg gezellige middag! Zo’n (halve) dagen met familie, daar laadt een mens toch helemaal van op! In de namiddag gingen m’n ouders en ik dan toch nog aan het werk om enkele vaarzen buiten te steken. ’s Avonds om 18u is het dan weer tijd om te melken.

Plaats een reactie