Het boerenleven, Throwback thursday

Geen vers gras maar pakken dit jaar

Na vier jaar vers gras voederen in de zomer zijn we er in 2023 niet met begonnen. Eerst was het te nat (in april) en daarna was het te druk (in mei). Over die drukke meimaand kan je alles zien en lezen in In mei moest het allemaal gebeuren. Daarna besloot vader om de tweede snede gras allemaal in pakken te steken (begin juni). Toen was die tweede snede allemaal van goeie kwaliteit en met het droge weer zou die anders snel verouderen en in z’n zaad komen. In de zomer hebben we die pakken gras aan onze koeien gevoederd.

Het valt me wel op dat ik veel minder foto’s neem van onze koeien die dit mengsel eten dan wanneer ze vers gras eten. Dat vers gras was altijd zo’n mooi zicht! Kijk naar enkele foto’s in de volgende berichten: Weken vol gras, Na enkele buien toch weer wat vers gras en Opnieuw na lang wachten heel veel gras.

Vers gras voederen zou deze zomer toch een moeilijke opdracht geweest zijn want het werd een heel wisselvallige zomer. Eens het na de hittegolf van half juni (van 8 tot 17 juni) begon te regenen, bleef het regenen. De maand juli telde uiteindelijk 21 regendagen, het hoogste aantal in 35 jaar. De maand augustus telde dan weer 17 regendagen. In 2021 waren er 17 regendagen in juli. Toen kregen we zelfs nog meer regen met 166 liter, nu toch ook 130 liter – normaal is dat trouwens zo’n 76 liter. Het gras groeide dus wel goed, en we konden op de enkele goeie dagen wel nog enkele mooie sneden gras oogsten.

Een gedachte over “Geen vers gras maar pakken dit jaar

Plaats een reactie