Het boerenleven

Kalverbodywarmer

img_2983De afgelopen drie weken werden zeven vaarskalfjes op rij geboren! Het tij mocht wel eens keren want we hadden al veel stierkalveren gehad. Met die stiertjes zijn we niet veel, het zijn de vaarsjes die het moeten waar maken. Zij krijgen de beste zorgen, en dat is nodig want de eerste levensweken zijn ze het gevoeligst. Voor het eerst hebben we nu eens een kalverbodywarmer geprobeerd.

De bodywarmer hebben we het kalf aangedaan kort na de geboorte. Het kalf was zelfs nog nat, dat mocht en is zelfs goed, zo krijgt het kalf geen koud. Een warmtelamp kan uiteraard ook gebruikt worden. Je kiest zelf hoe lang je de bodywarmer aan laat, maar de eerste twee weken is zeker lang genoeg. Het grote voordeel is dat het kalf minder energie moet steken in zichzelf warm houden. Die energie kan dan allemaal gaan naar de groei. Het kalf zou dan beter bestand moeten zijn tegen diarree, longontsteking en andere aandoeningen. Wij testen de kalverbodywarmer nog maar pas uit, dus echte resultaten zullen we nog moeten afwachten. Maar de kalveren hebben het echt warm en zijn erg levendig! Iedereen gelukkig!

img_2952

Zeven vaarsjes op rij wil ook zeggen: zeven nieuwe namen. Ik geef je ze even mee, met namen van moeder en ook enkele zussen erbij. Veronic van Danielle, Helena van Cereza, Lisse van Siel en haar zusje heet Liesje, Clementine van Mandarin, Juna van Juno, Georgia van Vienna en haar zusjes heten Turkey en Hungary. Op de foto hebben we Kitty, en ze lijkt als twee druppels water op haar mama Muisje. Van de eerste zes is hun papa trouwens allemaal Nicolas, want we werken met natuurlijke dekking.

Schattige kalverfoto’s, toch? Kijk dan zeker ook naar de prachtige foto’s die ik nam op werelddierendag.

7 gedachtes over “Kalverbodywarmer

  1. jammer dat je schrijft dat de vaarskalveren de beste zorg krijgen ik denk dat de stieren ook de beste zorg moeten krijgen ook al worden ze vekocht.

    Like

    1. Jammer dat je zo redeneert want ik heb niet geschreven dat wij onze stierenkalveren niet goed verzorgen. Ze krijgen net als de vaarsjes een bodywarmer om en krijgen evenveel melk te drinken. Alleen is dit maar twee weken lang, tot ze verkocht worden, de vaarsjes veel langer. Ik vernoemde dus de vaarsjes in het bijzonder omdat zij de toekomst zijn op ons melkveebedrijf.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s