Op stap

Saint Paul’s Cathedral

Saint Paul’s Cathedral is een prachtige kathedraal, gelegen in het hart van Londen. De geschiedenis ervan gaat honderden jaren terug: de oude Saint Paul’s Cathedral ging in 1666 verloren in de Great Fire of London, een enorme stadsbrand die ruim 80 % van Londen in as legde. Alhoewel men de kathedraal nog kon reconstrueren, besloot men toch een volledig nieuwe, moderne kathedraal te bouwen.

IMG_6459

Het idee hiervoor lag eigenlijk al klaar voor de Great Fire. Christopher Wren was de ontwerper van de nieuwe Saint Paul’s Cathedral, die in 1711 zo goed als volledig was gebouwd. Het werd een kathedraal met een indrukwekkende koepel van welgeteld 111 meter hoog en daarmee was dit lang, tot 1962, het hoogste gebouw van Londen. De koepel is de op twee na hoogste ter wereld, na deze van de basiliek Notre-Dame de la Paix in Yamoussoukro, Ivoorkust, gebouwd eind jaren 1980 en gebaseerd op het gebouw met de tweede hoogste koepel: de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Londen meerdere keren gebombardeerd maar Saint Paul’s Cathedral bleef overeind en de schade was dus beperkt. Van 1996 tot 2001 werd de kathedraal grondig gerenoveerd, waardoor ze er de dag van vandaag nog steeds prachtig uit ziet.

Van maandag tot zaterdag kan Saint Paul’s Cathedral bezocht worden van 8u30 tot 16u, voor 18 pond per volwassene en 8 pond per kind onder de 18 jaar. Er zijn vier diensten per dag en deze mogen uiteraard wel gratis bijgewoond worden. Op sommige dagen zijn er wel speciale diensten die niet toegankelijk zijn voor het publiek. Hierdoor kan je dus soms verrast worden want dan mag je totaal niet naar binnen. IMG_6436Je ticket kan je dan wel de volgende dag gebruiken. Op zondag is de kathedraal niet toegankelijk voor toeristen want dan zijn er vijf diensten. Wanneer men een bezoek brengt aan Saint Paul’s Cathedral, heb ik de tip om aan te komen van over de Thames via de Millennium Bridge, een voetgangersbrug gebouwd in 2000. Wanneer je op deze manier naar de kathedraal toe stapt, heb je een ongelooflijk mooi zicht. IMG_6468De kathedraal wordt ook alsmaar groter en je bent al helemaal overdonderd tegen je er bent. Wanneer men er effectief aankomt, mag men zeker niet vergeten rond de kathedraal te vertoeven want de tuin is tip top onderhouden en o zo kleurrijk.

Binnenin Saint Paul’s Cathedral is er enorm veel te zien. Eerst op de gelijkvloers, op The Cathedral Floor, met de doopvont en verschillende altaren. Van daaraf kan men neerwaarts naar The Crypt, waar de tombes van onder andere Christopher Wren en Nelson zich bevinden. Men kan van daaraf ook opwaarts naar de galerijen, met honderden trappen. Deze beklimming is niet aan te raden voor iedereen maar men kan wel kiezen hoe hoog men gaat. Saint Paul's CathedralEr zijn namelijk drie galerijen: The Whispering Gallery is 30 meter boven of 257 trappen vanaf The Cathedral Floor, The Stone Gallery is 53 meter hoog of 376 trappen en The Golden Gallery is 85 meter hoog of 528 trappen vanaf de gelijkvloers. The Whispering Gallery is te bereiken met een rondgaande maar stabiele, stevige houten trap. Hier blijf je binnenin de kathedraal en heb je een indrukwekkend zicht naar de gelijkvloers van de kathedraal. Wat speciaal is aan deze galerij, en vandaar ook de naam, is dat men via gaten in de muur kan praten met elkaar, terwijl men elk aan één kant van de “cirkel” zit. The Stone Gallery is ook nog met redelijk veilige trappen te bereiken maar het is weer een stuk hoger. Hier zit je buiten de kathedraal en kan je al veel zien maar nog hoger zorgt The Golden Gallery voor een oogverblindend zicht op de stad. De trappen die naar deze galerij leiden, zijn wel minder comfortabel want het zijn een soort van ijzeren, doorzichtige trappen. Het zicht is wel absoluut de moeite, dat krijgen jullie te zien in m’n fotoverslag.

Een gedachte over “Saint Paul’s Cathedral

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s