Het boerenleven

Eindelijk enkele dagen mooi weer

We hebben heel lang moeten wachten, maar van 9 tot 13 mei kregen we dan toch enkele mooie dagen. Dat waren net de dagen van het Hemelvaartweekend. Terwijl de meeste mensen dus op weekend waren, de barbecue in gang staken of een communiefeest hadden, mochten wij vol aan de bak op de boerderij! Maar we waren blij! Want als je al zo lang moet wachten om werk gedaan te krijgen, dan kon die hoogdag ons gestolen worden. We hadden uiteindelijk op 1 mei al een prachtige familiedag gehad. En ja, dit verlengd weekend kwam de familie gewoon helpen, dus het was hier evengoed feest op de boerderij! Ik toon je in dit bericht met heel wat foto’s hoe het er hier aan toe ging. Een video van dit weekend vind je terug in de blogpost Verlengd Hemelvaartweekend op de boerderij (9-12 mei 2024).

Vorig jaar vertelde ik over de voorjaarswerkzaamheden in het bericht In mei moest het allemaal gebeuren. Toen hadden we ook lang moeten wachten op mooi weer, zoals ik schreef in Aftellen naar de lente, dat ook in Boer&Tuinder werd gepubliceerd. Maar toen bleef het wel in de volledige maand mei goed en kon het werk allemaal vlot verlopen. Na die enkele mooie dagen rond het Hemelvaartweekend 2024, begon het echter opnieuw te regenen en tot op heden wachten we nog steeds op mooi weer.

De drijfmest is nog maar voor de helft uitgereden, er is nog geen enkel veld klaargelegd met de rotoreg, laat staan dat er al maïs kon gezaaid worden. De lente is compleet in het water gevallen. We weten niet hoe alles zal kunnen gezaaid worden, want de tijd dringt… Er wordt gezegd dat het na 15 juni niet meer aan te raden is nog maïs te zaaien. Het zijn nu bijna de langste dagen van het jaar en het zouden de mooiste moeten zijn. Maar een prachtige zonsopgang of een idyllische zonsondergang hebben we nog niet veel gezien. Ik kan momenteel jullie enkel laten mee genieten van die enkele dagen mooi weer.

Donderdag 9 mei 2024

Op de donderdagvoormiddag rond 10u gingen vader/boer Herman en moeder/boerin Veerle van start. Hij maaien, zij schudden, zoals altijd. Ook nonkel Raf en nichtje Yara waren al van de partij: zij gingen de hoeken kuisen. Zo is het tijdens het harken makkelijker omdat de dubbele hark niet tot in de hoeken kan. Rond de middag gingen zus Valerie en ik naar het veld voor de bevoorrading en de verzorging. Iedereen had intussen honger en nichtje Yara zat met een blein.

In de namiddag ruimde ik nog plastiek en zandzakken op in de kuil. Ik veegde ook nog een groot stuk op, zodat hij helemaal proper was. Het team voor het weekend kwam al eens kijken. Kleine Victor zette trouwens zijn eerste stapjes, hoe prachtig was dat! ’s Avonds hielpen zus Stefanie en schoonbroer Jeffrey me met melken. Het werd uiteindelijk een lange melkbeurt want we stonden 1,5u stil door een defect! Een vaars had een buis kapot geslagen langswaar de melk naar de tank wordt gepompt. We vonden geen passend vervangstuk en dus moesten we het laten lassen door een mecanicien die inox kon lassen. Maar we raakten uiteindelijk klaar om 21u50!

Vrijdag 10 mei 2024

Op vrijdag werd het nog meer alle hens aan dek. Het werk van gisteren ging verder (maaien, schudden, hoeken kuisen) en schoonbroer Jeffrey reed nu heel wat drijfmest uit. Normaal gebeurt dit in maart maar door de natte weersomstandigheden was er nog maar af en toe een enkele dag waarop dit lukte. De mestkelders stonden intussen goed gevuld.

Ik voeder in de voormiddag en heb daar altijd m’n werk mee. In de namiddag moest ik nu nog het laatste voeder dat nog in de kuil zat, toch nog voor een 3-tal dagen, verhuizen naar de andere kuil. Jeffrey hielp me tussendoor wat met het terug vastrijden van dat voer. ’s Avonds hielpen zussen Sofie en Stefanie me met melken. Nu verliep alles gelukkig rustig. We zagen zelfs de luchtballon passeren die vanop ons geschud gras opsteeg. Wij gingen al drie keer van de grond met Skyview Balloons, een absolute aanrader! Vorig jaar in juni was de laatste keer, waarover ik schreef in Indrukwekkende ballonvaart. Deze vrijdagavond werden na het melken de plastieken op de muur gedaan en werd nog gestart met het gras oprapen. Vader en moeder waren intussen klaar met maaien en schudden. Vader hielp met de plastieken en later reed hij de kuil toe. Moeder ging meteen met een andere tractor op pad om het gras te harken. Zus Valerie was dit keer chauffeur van dienst van de opraapwagen! Ze was dit eerder een paar jaar terug, waarvan beelden te vinden zijn in Onze opraapwagen en Gras inkuilen met opraapwagen (20 april 2019).

Zaterdag 11 mei 2024

Na een vrij korte nacht, ging het werk op zaterdag verder. Melken ’s ochtends deden moeder Veerle en ik samen, zoals altijd. Daarna ging zij verder met gras harken: dit is dus het gras op rijtjes leggen. Valerie en Jeffrey deden ook verder met hun werk: mest uitrijden en gras oprapen. Hieronder zie je op de foto dat Jeffrey bezig is met mest laden links en Valerie kwam net op de boerderij om gras te lossen rechts. Onder een helder blauwe hemel, hoe prachtig! Het was een hele dag af en aan gerij door die twee. Ik moest daar dan nog tussen staan om te voederen, ik had voer nodig van de linkse kuil. Onze familie en onze hondjes zijn ook vaak overal rond en bij.

In de namiddag was het voor mij nu iets rustiger en dus kon ik eens mee naar het veld om foto’s en filmpjes te maken. Af en toe reed ik ook wel eens de kuil toe, maar op deze dag was nonkel Raf daar aan het werk. Zus Stefanie, zus Sofie en ik hebben dan wel nog de moestuin omgespit en bemest. Zo was die toch bijna klaar om tomaten te planten. ’s Avonds werd ik bij het melken terug geholpen door m’n zussen.

Zondag 12 mei 2024

Zus Valerie en papa Herman reden nachtje door: zus met de opraapwagen, papa op de kuil. Er werd onweer voorspeld voor zondagavond en dus besloten zij verder te werken om al het gras tijdig in de kuil te krijgen. Mama en ik sliepen toch enkele uren, wat wel nodig is om bij het melken je gedachten er bij te houden. We kregen een mooie zonsopgang, die ook in de stal te zien was. Het was ook Moederdag vandaag! Zus Sofie zorgde voor een heerlijk ontbijt.

In de voormiddag stond de opraapwagen een goed uur stil want de tractor, die gehuurd was, was in panne gevallen. Omdat er op zondag geen mest mag worden uitgereden, kon onze tractor van aan de mestinjecteur wel worden gebruikt voor de opraapwagen. Voor zus Valerie was het even aanpassen. Intussen leerde zus Stefanie ook het oprapen, want vanaf 17u heeft zij dan overgenomen. Ik kon in de namiddag opnieuw wat tijd nemen om foto’s en filmpjes te maken.

’s Avonds kwamen de wolken opzetten en rondom ons vielen er toch enkele buien. Gelukkig bleven wij in Schorisse uiteindelijk gespaard! Want het was toch 21u30 tegen we effectief konden beginnen met het afdekken van de kuil. Onze familie was wel nog steeds paraat en tot 23u30 hebben we doorgewerkt, tot alle plastieken (twee lagen), netten, zandzakken en enkele banden op de kuil lagen.

Maandag 13 mei 2024

Op maandag was het dan toch ook nog mooi weer. Vader Herman kon nog wat mest uitrijden en moeder Veerle ging ook op het veld aan het werk om te duvelen. Opa Chris, nonkel Raf, zus Stefanie en ik hadden in de namiddag nog ons werk om de kuil verder af te dekken: er moesten nog heel wat banden op om alle lucht uit de kuil te krijgen en houden. Zo ligt de graskuil nu mooi afgedekt, tot de tweede snede gras er nog voor een groot deel bij gaat! Maar eerst zouden we graag onze velden bewerken en maïs planten, zodat onze koeien ook maïs kunnen eten komende winter! Waar blijven de volgende mooie dagen?

Plaats een reactie