Het boerenleven

Toch grootste deel maïs geplant

Na het verlengd Hemelvaartweekend, waarin we onze eerste snede gras inkuilden, werd het opnieuw wisselvallig. Het blijft ook koud voor de tijd van het jaar, want zelfs in juni moeten we nu onze stoof doen branden! Zo lang er maar geen schouwbrand meer uitbreekt. 😉 Maar van donderdag 6 tot zondag 9 juni 2024 was het alle zeilen bijzetten want toen was het mooi weer. Het lukte om met z’n vijf (ouders, zus Stefanie, haar verloofde Jeffrey en ik) de boerderij op volle toeren te doen draaien. Tegen zondagnacht was uiteindelijk na alle veldwerkzaamheden een goeie 25 ha van de maïs geplant. De dagen nadien kwamen daar nog een kleine 5 ha bij. Al heel mooi dus op die tijdspanne. Want op maandag 10 juni regende het al opnieuw. Er zijn nog zo’n 5 partijen blijven liggen. Ik heb enkele foto’s van die 4 goeie dagen…

Donderdag 6 juni 2024

De zon breekt door de wolken! Eindelijk!

Vanaf de middag (na het voederen) begonnen we met de verreiker de mesthoop op te scheppen.

In de namiddag vulde ik de karren en voerde moeder ze uit op het veld. Tijdens het melken deed vader verder.

Er werd heel wat mest uitgereden want schoonbroer Jeffrey was volop bezig met drijfmest uitrijden (de rechtse tractor).

Vrijdag 7 juni 2024

De dag nadien werd er vanaf de middag opnieuw stalmest uitgereden. In de voormiddag was er wel wat werk aan de cardanas. Jeffrey reed terug drijfmest uit, Stefanie ging op het veld rotoreggen en vader ging met de klepelmaaier op velden maaien waar er heel wat onkruid stond.

Na het melken ’s avonds hielp ik vader met het uitmesten van de stroboxen. Het mest werd ook meteen op het veld uitgereden. Terwijl hij naar het veld was, kon ik al de boxen opnieuw instrooien.

Zaterdag 8 juni 2024

Ook op zaterdag ging het werk verder, al heb ik geen foto’s: klepelmaaien, mest uitrijden, rotoreggen… Het werk met de koeien moet natuurlijk ook blijven gebeuren. ’s Avonds was het na een lange dag even tot rust komen bij de stoof. Want echt warm was het nog niet.

Zondag 9 juni 2024

Ook op zondag was het werkendag, zelfs al was het ook vaderdag! We hadden wel een heerlijk ontbijt, waar zus Sofie voor zorgde.

De twee combinaties waarmee de velden werden klaar gelegd. Het was mama Veerle en zus Stefanie die hier chauffeurs van dienst waren. Schoonbroer Jeffrey ging klepelmaaien en duvelen, terwijl papa Herman de loonwerker van maïszaad en maïsstarter (kunstmest) voorzag. Zelf heeft hij toch ook wat gezaaid want de loonwerker kon niet overal tegelijk zijn. Ik zorgde dat het werk met de dieren gedaan raakte: melken, voederen, verzorging… Ik hielp ook met machines aan- of afhangen en opvullen van papa z’n zaaimachine.

Boerin Veerle in actie op het veld. Meer foto’s vanop het veld heb ik niet, maar er gebeurde dus wel veel! Uiteindelijk raakte na de verschillende veldwerkzaamheden op die 4 dagen een 25 ha maïs in de grond! Dat is goed gewerkt dus!

Een gedachte over “Toch grootste deel maïs geplant

Plaats een reactie