Het boerenleven

Moet er nog regen zijn?

Ik heb het intussen wel gehad met de regen en zeker met het grijze weer! Maar ook de laatste dagen van het jaar zal het van datzelfde blijven. Het is de laatste maanden echt triestig geweest. Dat heeft zich ook ferm op mijn gemoed gezet. Weinig energie en weinig goesting. Vorige week kregen we gelukkig enkele mooie dagen met lichte vorst en wat zon. Dat deed ferm goed! We begonnen met snoeien van wilgen langs een weide. Maar dat ligt nu weer even stil. Dezer dagen met kerst en nieuw neem ik ook een beetje tijd voor wat anders. Voor gezellig samenzijn, voor chillen bij de stoof, voor kalenders in elkaar steken, voor m’n blog…

Al is het trouwens altijd wel weer snel tijd voor werk: elke dag moeten de koeien twee keer gemolken worden, ze moeten gevoederd en verzorgd worden. Ook tijdens de feestdagen worden er kalfjes geboren, zo hadden we er van 23 tot 26 december elke dag één, waaronder Gloria op kerstavond. Die geboortes verliepen vlot en de kalfjes stellen het goed! Maar er stierf wel een kalfje van een week oud met darmproblemen en gisteren werd een tweeling twee maand te vroeg geboren. Zij haalden het eveneens niet. Op die leeftijd zijn ze nog niet levensvatbaar. Zo is het altijd iets op de boerderij, zoals het buiten de boerderij ook zo is.

Terug naar het weer. Want daar wou ik het even over hebben. Moet er nog regen zijn? Het hele jaar heeft vol regen gezeten. Erover klagen helpt niet neen, maar het was voor de boer niet makkelijk. Zoeken naar het juiste moment om gras te maaien en in te kuilen, zoeken om de tarwe af te krijgen en het stro geperst te krijgen… Het contrast met vorig jaar kon niet groter zijn – en ik bekeek eens wat cijfers van het KMI. In 2020 was het heel warm en erg droog: we kregen 12 tropische dagen (meer dan 30 °C) en maar 732 liter regen. In 2021 hadden we geen tropische dagen, en die heb ik zeker niet gemist, maar we kregen wel 1024 liter regen te verduren (de cijfers van in Ukkel tot 27 december). Heel wat meer regen dus!

Ook nu passeren de buien en hangen de wolken laag. Het mag voor 2022 graag wat anders zijn! Een jaar zonder veel extremen, zodat we er een goed boerenjaar van kunnen maken! Het is misschien niet realistisch nog zo te denken, maar we mogen toch hopen. Het gaat hier in dit bericht misschien maar gewoon over het weer – maar dat doet veel met een boer, met een mens. Goed weer, de zon zou ons meer energie en goesting geven. Zou zorgen voor licht in deze donkere dagen. Gelukkig hebben we nu wel de kerstversiering!

Nu ik toch bezig ben… Wat wens ik voor 2022: ik wens zoals iedereen het verslaan van corona, dat we terug meer mogen, ik wens een toekomst voor boeren en een toekomst voor vele andere sectoren die het moeilijk hebben, ik wens voor iedereen veel succes, geluk en liefde.

5 gedachtes over “Moet er nog regen zijn?

  1. Prettige feesten en kop op. Het donkere weer werkt op velen hun gemoed. Dat andere lastige waar we nu al 2 jaar mee aant vechten zijn…. Daar moeten we leren mee leven vrees ik.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s